Login med Facebook/MSN/Google-konto | Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss

Folkets Röst - Debattidningen där DIN röst hörs.

Aldrig mer en krona i bistånd

Afrika behöver rensas upp

Senast ändrad 01 April 2009

Det bästa bistånd Afrikas kan få, så här i tider av nyårslöften, är aldrig mer en enda krona i bistånd till Afrika.

Samt en from förhoppning om att de snart ska få fler än en kvinnlig ledare. De manliga har hittills visat sig totalt undermåliga. Det svarta Afrika har ett svårslaget rekord av korruption och kriminalitet

Har de vita då ingen skuld? Jo, men inte en kolonial sådan. De flesta länder har varit i betydligt bättre skick under kolonialt styre.

När Senegals president erkände sig besegrad i ett val år 2000, var han den fjärde presidenten i hela Afrika som avgick frivilligt på 40 år. 

Sydafrika kan med Jacob Zuma få en korrupt väldtäktsman som president. Redan nu förbereds en lag i Sydafrika som gör att tidigare och kommande presidenter står ovanför lagen och ej kan åtalas. Sydafrika, ett ljus i mörkret? Tidigare presidenten (Mbeke) förnekar att aids existerar, skyller de värsta missförhållandena på vita och stöder tyranner som Mugabe och Sudans president, som har ett åtal för folkmord hängande över sig.  Skurkarna skyddar varandra i ett nätverk.  Endast en handfull stater, däribland idag Botswana och Liberia, styrs hederligt. 

Robert Mugabe har kvitterat ut hundratals miljoner från Sverige. Rakt ned i egen ficka. "Han var så trevlig, hoppingivande", säger ledande svenska socialdemokrater lite urskultande idag. Afrikaexperten Martin Meredith kan med citat bevisa att Mugabe alltid varit en paranoid våldsverkare med stark beundran för Hitler. Även då han mottog svenskt bistånd.

Hälften av Afrikas 880 miljoner människor lever på mindre än en dollar om dagen.  Två av fem är analfabeter. Här finns 70 procent av världens aids-fall och medellivslängden faller. Behöver de då ingen hjälp?  Jo, de behöver hjälp med att rensa upp i ledarskapets träsk.

Ändå har Afrika fått och försnillat mer än 500 miljarder dollar i u-hjälp. Hälften av Afrikas stater litar till u-hjälp för 50 procent av sina statsbudgetar och 70 procent av investeringarna.

Ändå är Afrika en rik kontinent, med enorma naturresurser i form av fertilt land, olja, mineraler. I princip alla intäkter därifrån förskingras av en ledande elit, som sedan låter väst betala för den nöd de lämnar efter sig efter att ha renrakat sina länder på de rikedomar, som till 40 procent placerats på utländska privata bankkonton. Korruption i Afrika står för 148 miljarder dollar per år, en fjärdedel av den totala BNP. Det relativt civiliserade Kenyas färre president styrde i 24 år och snodde tre miljarder dollar. I Kenya står korruptionen för fortsatt 8 procent av BNP. I många länder förs ingen bokföring, ingen budget - det är ledarens privata börs vi talar om.

Ledarna har skämts bort med att flagrant kriminalitet sopas under mattan och stöd villkorslöst utgår så fort svälten står för dörren.  Ledarna drar sig inte ens för att då även stjäla stora delar av u-hjälpen. Det hör inte ens till undantagen, det är närmast en regel. Att biståndsarbetare, även svenska, varit inblandade är närmast en självklarhet. Att vara biståndsarbetare kan vara berikande, många startar som idealister och slutar som...

Men handelshinder och jordbrukssubventioner i "väst" får afrikaner att svälta. När vi, av våra skattepengar, subventionerar svenskt kött och fisk, får vi överskott som dumpas på afrikansk marknad. Deras bönder konkurreras ut och får inte heller sälja till Europa. Först betalar vi alltså bidrag, med stora skattepengar, till våra egna bönder, därefter tiggs vi efter bistånd, till de bönder i Afrika som kunde varit självförsörjande. Det är ju närmast brottsligt bedrägeri av våra egna politiker. Så politiken borde vara enkel.  Inga bidrag, inget bistånd. Resultat; marknadsekonomi och färre svältande.

Ska någon krona gå till u-hjälp är det till militära och juridiska insatser för att avlägsna "den afrikanska eliten"från köttgrytorna.  500 avrättade, 5 000 fängslade kanske - är inte det bättre än 5 000 000 svältande? Det och inget annat är u-hjälp. Dagens naiva bistånd stjälper de svältandes långsiktiga hop och göder svarta skurkar.

Nyårslöfte? Att sluta vara naiv och aldrig betala en krona i bistånd eller bidrag. U-hjälp är kontraproduktivt. Vi behöver fler avslöjanden och fler förskingrare vid skampålen.

Jan Ohlsson

Politik

Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Skriv av ordet rutan härnedan:

Vad är 3 gånger 4?


Om författaren

Jan Ohlsson - Journalist och tidningsutgivare med förflutet på bl a Svenska Dagbladet. Redaktör på Folkets Röst.

Jan Ohlsson har skrivit 2 inlägg.