Login med Facebook/MSN/Google-konto | Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss

Folkets Röst - Debattidningen där DIN röst hörs.

Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf

Kungaboken: Sluta tjafsa om skvaller och gräv i stället

Senast ändrad 22 April 2011

Har just läst färdigt Kungaboken och blivit mer och mer förbannad ju mer jag läst. Hur kan kritiker pladdra om "skvaller" när här finns oerhört tunga uppgifter om vårt statsöverhuvud och hans kopplingar till mycket grov kriminell verksamhet?

Detta är ett faktum: Kungen ÄR ordförande i utrikesnämnden. Det må vara en tandlös nämnd men där avhandlas landets absolut viktigaste utrikesfrågorna under stort hysch-hysch. Vilken respekt och tilltro kan den nämnden tillmätas när kungen håller i ordförandeklubban?

Och hur kan samma kritiker som avfärdar boken som skvaller undvika att kräva en grundlig undersökning av Säpos agerande? För att inte tala om den överseende attityden mot kungens och hans vänners agerande mot dessa kvinnor?

Boken är ett grundskott mot den bild av vårt kungahus som byggts upp av skvallerpress och en - åtminstone tidigare - skicklig pressenhet vid hovet. Det må finnas detaljer i boken som kritiker kan klänga sig fast vid som skvaller. Men det förtar inte den våldsamma kraft som ligger i de fakta som presenteras om vårt statsöverhuvuds omdöme och förmåga att företräda vår demokrati.

Så var finns nu alla grävande journalister som skulle kunna gå vidare med det som dessa tre journalister tagit fram? Allt tjafs om att man inte kan lita på uppgifterna därför att huvudförfattaren har arbetat på Expressen och att de andra två skulle vara nybörjare och omskolade socialarbetare är så beklämmande att det bara inte är sant.

Det finns en gammal journalistisk sanning som säger att en story är död om man inte själv kommer först med den. Hur vore det om den principen för en gångs skull kunde förpassas till källaren? Se till att göra ert jobb i stället för att gnälla om  att "det där har vi ju vetat hela tiden". Så varför skrev ni då inte? Varför lade ni inte ner lika mycket kraft på att ta fram de dokument och vittnesmål som Sjöberg, Rauscher och Meyer nu presenterat?

Och om ni nu inte orkade ta fram det själva - varför inte snappa åt er den jättechans som boken innebär för att kunna göra det ni har betalt för: Att fortsätta gräva fram sanningen om den motvillige monarken?

Bok: Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf. Förlag: Lind&Co. Förslag: Läs den INNAN ni tar ställning.

Gösta Elmquist


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Skriv av ordet rutan härnedan:

Vad är 3 gånger 4?


Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist med lång erfarenhet från dagspress, magasin, tv och radio. Chefredaktör på Folkets Röst.

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 3 inlägg.