Login med Facebook/MSN/Google-konto | Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss

Folkets Röst - Debattidningen där DIN röst hörs.

Alliansen hycklar

Låt inte stora vårdbolag ta död på lokala kooperativ

Senast ändrad 01 October 2009

Det är ett lysande bevis på hyckleri när Alliansen, med Maud Olofsson i spetsen, talar sig varm om småföretagande. Under tiden slukar vårdföretagen de små bolagen som jätten glufs glufs. Antingen slår de ut dem eller köper upp dem.

Därför går kvinnors livsverk till spillo ute i bygderna när aningslösa politiker låter sig förföras av locktoner från Stockholm, där de stora multijättarna har sina huvudkontor. Vad gör inte politikerna  för att kan spara pengar? Och vad gör inte Attendo för att bli större?

Är det meningen att vi ska ha vård ute i landet som styrs av multijätten Attendo, ägt av riskkapitalbolaget Industri Kapital med fonder i skatteparadiset Jersey? Eller vinstrika Carema, också ägt av riskkapitalbolag?

Eller ska vi gynna den lokala initiativkraft som kan få en ort att överleva? För jag har inte sett att några av dessa riskkapitalbolag står för glesbygdsutveckling.

Innan 1997 fanns det inget sjukhem alls i Hoting i norra Jämtland men fyra kvinnor på orten lyckades starta ett. Det skedde efter fyra år av enveten kamp för att övertyga politikerna. Till slut lyckades de. Så slapp de gamla på orten åka flera mil för att få vård vid livets slut. Anhöriga skänkte saker, personalen löste in möbler på auktion. Hemmet Brismarksgården drevs helt utan vinstintresse. Tills en dag i november för två år sedan. Attendo, multijätten ägt av ett riskkapital, lade ett anbud som var 1,3 miljoner billigare.

Chefen Ulla-Britt Svensson sa: Vi hade inte en chans. Det var Davids kamp mot Goliat. Vi hade inte tillgång till riskkapital och resurser som Attendo.

Det året hade Brismarksgården, hennes livsverk, intäkter på 7 miljoner och noll i vinst. Attendo Care hade det året intäkter på 2 394 miljoner för hela koncernen och en vinst på 196,5 miljoner kronor.

En engångsföreteelse i obygden, nej. I januari i år var det dags igen, i Maud Olofssons hemlän. För sex år sedan beslöt Majken Ekman och andra i byn Åmsele i Västerbotten att starta ett kooperativ med hemtjänst som bas. De fick starkt stöd av hela byn och även politikerna.

- Det är byn som vi jobbar för, det är kärleken till byn, det är här vi vill leva och bo, sa Majken Ekman.

Det blev en bas för byautveckling, för matservering och annat i byn. Men i våras förlorade kooperativet hemtjänsten. Attendo var 150 000 kronor billigare.

Priset avgjorde, sa politikerna.

Maria Larsson (KD), äldre- och folkhälsominster talade sig vid samma tidpunkt varm för att varje kommun måste förstå värdet av och arbeta för en mångfald av utförare inom vård- och omsorg.

Fan tro’t.

Ann-Chistin Sjölander


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Skriv av ordet rutan härnedan:

Vad är 3 gånger 4?