Login med Facebook/MSN/Google-konto | Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss

Folkets Röst - Debattidningen där DIN röst hörs.

Nyfattigdomen drabbar alla samhällsklasser. Och konkurrensen om allmosorna hårdnar.

Påsmannen och hans mosbricka

Senast ändrad 02 June 2009

Det gick en man utefter stranden av Inre Maren i Södertälje. Jag hade sett honom rätt ofta. Han hade en ljusgrå flanellskjorta nedstoppad i sina slitna jeans. Ålder kanske 40 eller 50. Håret var lätt gråhårigt och skägget lagom långt för att antingen vara ovårdad stubb eller högst medveten skägglängd. Huvudet var högburet och stegen medvetna och jag skulle chansa på att här hade vi en stolt familjefar på lunchledighet från sitt tjänstemannajobb.

Nu gick han utefter stranden av Inre Maren och höll en papperspåse i handen. Kanske var det middagsmat eller bröd till fåglarna i påsen. Han stannade till framför gatuköket och studerade nyfiket matgästerna. Så gick han fram till den dam som satt närmast.

"Kan jag ta din mosbricka", frågade han.

Den förvånade damen överlämnade sin halvätna mosbricka och mannen började lugnt äta av potatismoset. Därefter gick mannen fram till papperskorgen. Men i stället för att slänga mosbrickan började han rota bland soporna och fiskade upp ett par cocacolaburkar som han stoppade i papperspåsen. Han var en påsman.

Mannen vandrade vidare längst stranden, stannade vid nästa papperskorg och upprepade rotandet. En kartong med några jordgubbar åkte ner i mannens papperspåse. En bricka med lite pommes frites skrapades ren från något obestämbart skräp innan mannen åt upp den friterade potatisen.

Nyfattigdomen blottlägger en misär som vi i Sverige inte sett i modern tid. Mannen vid Inre Maren i Södertälje var ingen vanlig uteliggare. Han var en högst borgerlig person som hade slut på pengar.

Under kulturfestivalen i Stockholm förra året ringlade köerna av hungrande festdeltagare långa utanför restaurangtälten. Snabbgrillade kycklingar, revbensspjäll, massor av öl och coca cola på burk hivades i en ständig ström över diskarna. Ingen lade märke till den lilla damen i rosa jumper och plisserad kjol som gick runt bland partyborden. Ingen brydde sig i alla fall. Hon var en baglady, en påsdam vars stolthet för länge sedan förpassats ned i rännstenen.

"Får jag ta din cocola-burk", frågade hon.

Jag tänkte på denna baglady när jag gick fram till mannen vid Inre Maren. Jag frågade om jag fick bjuda på en bit mat och han tittade förstulet på mig. Vi satte oss vid en tomt bord och åt varsin hamburgare.

Mannen var 43 år och hade till helt nyligen varit anställd som tjänsteman vid ett av de större företagen i stan. Men försäljningen gick dåligt och mannen fick sparken. Han hade fru och tonåriga barn och lån på radhus och bil och lite gamla skulder och visste inte hur han skulle hantera sin nya situation. Så drog frun och tog barnen med sig. Bara skulderna och underhållet till barnen fanns kvar.

"Jag är nyfattig och jag vet om det", sade han.

Så gick mannen vidare längs stranden av Inre Maren. Än så länge ganska ensam om att plocka burkar och potatismos. Men bland de nyfattiga finns många "ovana". De tillhör inte de traditionella socialbidragstagarna. De är arbetslösa tjänstemän och egenföretagare och snart kommer några av dem att göra sällskap med mannen vid Inre Maren. Så ser det ut, detta nådens år 2009.

Gösta Elmquist

Politik

Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Skriv av ordet rutan härnedan:

Vad är två plus tre?


Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist med lång erfarenhet från dagspress, magasin, tv och radio. Chefredaktör på Folkets Röst.

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 3 inlägg.