Login med Facebook/MSN/Google-konto | Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss

Folkets Röst - Debattidningen där DIN röst hörs.

Fartblinda planerare

Stockholm i mitt hjärta

Senast ändrad 19 September 2009

När det gäller omvandlingen av Stockholm, har tydliga avsteg gjorts från de mått och den skala som kännetecknar Stockholms innerstad, trots att hushöjden är så viktig för stadsbilden att den klassas som riksintresse i översiktsplanen.

En gång i tiden var Stockholms stadsbyggnadskontor stronga hjältar som sa ifrån när hybrisen bredde ut sig bland byggherrar och vissa arkitekter. Numera är dom lika fartblinda som politikerna och lägger sig platt för vilka tokprojekt som helst. Att resultatet bryter mot både översiktsplan och reglerna för riksintresse spelar inte längre någon roll. Om nuvarande planer genomförs kommer Stockholm att se ut som en spikmatta om 30 år med alla diverse torn och höghus uppstickande långt över stadens gamla silhuett. ”Accenter” kallas de av stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (m). Som Klarabergs Torn, en 70-80 meter hög byggnad som ska bli ett landmärke i den framtida utbyggnaden av Västra City. Så här beskriver Stockholms stad planerna:

”För att det ska vara ekonomiskt möjligt att finansiera den nya stadsdelen krävs högre byggnader än normalt, omkring 8-9 våningar. I området planeras en 70-80 meter hög byggnad.” 

Redan påbörjad är den sk Kungsholmsporten, två svarta tjugovåningstorn på ömse sidor om Essingledens mynning på Kungsholmen. Husen byggs med tjocka, extra isolerade väggar - snart måste vi bo i fort! Vid den gamla tullgränsen Norrtull planeras två torn som entré till den nya stadsdelen vid Norra Station. Även långt ute i förorterna planeras för mycket höga hus. Genom att bygga tätt och högt ska förorten vips bli till stad! Smala, mörka, blåsiga gator får man på köpet!

”Att bygga staden inåt” är det nya mantrat för Stockholms planerare. De har övergett den glesa staden ”med hyreslängor på åkrar och motorvägar som barriärer” till förmån för den ”täta, miljömässigt hållbara staden som kräver mindre energi och färre resor”.

När det gäller omvandlingen av Stockholm, har tydliga avsteg gjorts från de mått och den skala som kännetecknar Stockholms innerstad, trots att hushöjden är så viktig för stadsbilden att den klassas som riksintresse i översiktsplanen. Där står också att ny bebyggelse i innerstaden ska göras på den gamla stadens villkor och att den äldre bebyggelsens proportioner ska behållas.

Varför anser sig Stockholms stad just nu redo att göra så stora avsteg från sin egen skalstock`? undrar tidskriften Arkitektur i en ledare, men ger inget svar.

På Kungsholmen, alldeles intill vattnet, bygger Familjebostäder sitt nya bostadstorn; 76 meter högt med 400 lägenheter fördelade på 24 våningar. Enligt Familjebostäder ska området få  ”tydlig innerstadskaraktär och modern arkitektur”. Samtidigt beskrivs det något motsägelsefullt som en ”oas i staden” och den fråga som spontant uppstår är: Är staden något att drömma om – eller fly från?

Barbro Larson


Lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Kom ihåg mig

Jag godkänner användningsvillkoren

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Skriv av ordet rutan härnedan:

Vad är 3 gånger 4?


Om författaren

Barbro Larson - Jag är frilansjournalist med arkitektur och byggfrågor som huvudämne. Jag är redaktör för tidskrifterna Stadsbyggnad och Aspect. Född i Norbotten, men stockholmare i hjärtat. Har gjort många äventyrliga reportageresor runt om i världen. Vill du veta mer så besök min hemsida www.noteramedia.se eller läs min blogg: barrikad-babsan.blogspot.com

Barbro Larson's photo

Barbro Larson har skrivit 1 inlägg.